Ton & Adrie! Volleybal en de EuroGames 2022 in Nijmegen!


Ton Reijnen & Adrie Luykx zijn leden van Pegasus. Leden om trots op te zijn! In meerdere opzichten. Uiteraard zijn ze volleyballers bij Recreanten Z. Maar wat deze heren speciaal maakt is dat zij, vanzelfsprekend samen met anderen, de organisatoren zijn van het onderdeel volleybal van de Eurogames 2022, die komende zomer in Nijmegen plaatsvinden.

Van 27 tot en met 30 juli 2022 worden in Nijmegen de EuroGames ‘22 gehouden. Het sportevenement draait om 19 verschillende sporten met 2000 verwachte deelnemers van verschillende niveaus. Het is een inclusief sporttoernooi voor iedereen en specifiek voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI+). Zie ook: //eurogames2022.eu/

Pegasus is een club voor iedereen: jong en oud, voor iedere gender, rijk en arm, voor elke kleur en voor elke geloofsovertuiging. En dat willen we ook uitdragen, concreet maken en bestendigen binnen de club. We hebben immers niet voor niets in september 2021 de tweede prijs behaald van de Nijmeegse sportprijs voor inclusieve sportvereniging.
Zoals gezegd zijn Ton en Adrie de motoren van de organisatie van het onderdeel volleybal van de EuroGames 2022. Ze hebben Pegasus benaderd om te kijken of we zaken rondom de EuroGames samen kunnen oppakken. En mooi is het dat ook de andere Nijmeegse volleybalclubs, te weten HVV Keizer Karel, Heyendaal en Vocasa meedoen in deze samenwerking. Een prachtig initiatief waaraan Pegasus graag bijdraagt.
Al met al tijd voor een interview met Ton Reijnen & Adrie Luykx over de EuroGames, inclusie en een aantal persoonlijk noten van hen zelf.

EuroGames. Wat is dat? Wat betekent dat voor jullie?
De EuroGames is het belangrijkste homo-sportevenement van Europa en worden georganiseerd onder licentie van de European Gay and Lesbian Sport Federation. De EuroGames zijn een vierdaags toernooi van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 juli, in de week na de Nijmeegse Vierdaagse. Er zijn negentien sporten. Teamsporten als voetbal, hockey, rugby, volleybal en waterpolo. Individuele sporten als hardlopen, tennis, badminton, golf, zwemmen, martial arts en squash. Denksporten als schaken en bridge. Maar ook ballroomdansen maakt deel uit van het toernooi. De verwachting is dat circa 2.000 sporters aan Eurogames mee zullen doen.
De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland vinden inclusief sporten belangrijk en hebben er voor gezorgd dat de EuroGames naar Nijmegen zijn gehaald. Daarmee profileren ze zich als regenboogstad en -provincie en promoten de EuroGames.

Ton en Adrie hebben samen meegedaan met beachvolleybal aan de EuroGames 2021 in Kopenhagen. Ze zijn daar 6e geworden! Ton en Adrie vinden de EuroGames een geweldig en belangrijk evenement.
Ton: Ik gun het aan iedereen om gelijkgestemden te ontmoeten. Dat je kan ervaren dat je niet alleen bent en dat je je niet alleen hoeft te voelen. Eerst voor jezelf, daarna voor en samen met anderen. De wereld, maatschappij en ook de sport inclusiever te maken vind ik belangrijk. Segregatie en afscheiding van groepen moeten we zien te voorkomen. We moeten niet vergeten samen dingen te doen met anderen. De EuroGames helpen om ontmoetingen mogelijk te maken en geven aandacht aan LHBTI+. In Nederland is al veel bereikt. Maar in andere landen, binnen en buiten Europa, daar valt nog veel te winnen. Ik wens mensen uit andere landen ook toe dat zij zich veilig voelen in hun omgeving.

Adrie: Voor mij heeft het te maken met actieve acceptatie van je zelf, de ander en de omgeving. Mogen zijn wie je bent. Binnen reguliere clubs is het vaak niet makkelijk om uit de kast te komen. Je ziet dat ook bij andere sporten. En scheldwoorden die vaak onbewust worden gebruikt, helpen al helemaal niet om je veilig te voelen binnen een club of team. EuroGames wil vanuit allerlei groepen bijdragen aan de situatie van de LHBTI+’ers. De EuroGames zorgen er voor dat we zichtbaar blijven en dat er aandacht is voor inclusie en dat we inclusiever worden.

Ton: wie en hoe is Adrie? Adrie: wie en hoe is Ton?
Ton: Adrie is een sociaal persoon en bij veel zaken betrokken. Hij is geïnteresseerd in de ander, neemt het voortouw, is streberig in het werk, maar hoeft niet op de voorgrond te staan of pocht er niet mee. Hij is een sportieve vent. Jammer dat hij laat met volleybal is gestart anders had hij een hoog niveau gehaald. Adrie onthoudt zaken en je kunt van hem op aan. Hij is bourgondisch en houdt van een feestje en borrel. Adrie vult zelf aan: in de belangstelling staan en aandacht krijgen vind ik wel fijn hoor!

Adrie: Ik ken Ton nu ruim 20 jaar. Hij is een fanatieke sporter en een goede en harde trainer en ik heb veel van hem geleerd. Ton is leuk en we hebben een Brabantse connectie. Verder houdt hij van organiseren en samenwerken en wat dat betreft vinden we elkaar. Ton is betrouwbaar en maakt goede afspraken. Hij houdt ook van een borrel, ook na de training in de kantine. Als ik Ton omschrijf dan is hij een warme persoonlijkheid, sociaal en hulpvaardig.

Wat zijn jullie drijfveren om het volleybal te organiseren bij de EuroGames?
Ton: Bij Keizer Karel hebben we al 5 keer een volleybaltoernooi georganiseerd. Besturen en organiseren dat vind ik leuk en waardevol. Een en ander heeft ook te maken met mij eigen situatie en verleden. In 2000 ben ik verhuisd vanuit een dorp naar Nijmegen. Zo’n 20 jaar geleden had ik mijn coming out, toen durfde ik dat te vertellen. Daar werd toen overigens goed en prettig op gereageerd in mijn omgeving en het team waarin ik toen in speelde. Eerder, op jongere leeftijd durfde ik dat niet te vertellen. In de teams waarin ik toen speelde werd door de andere jongens alleen maar gekeken en gepraat over meisjes en daar had ik niet veel interesse in. Een leuke jongen aanspreken of contact leggen durfde ik toen niet.

Adrie: ik vind het ook leuk en belangrijk zaken te organiseren en te regelen. Vanuit mijn jongere jaren deed ik niet aan sport. Dat heb ik pas later ontdekt. Ik volleybal en doe aan hardlopen. Tijdens mijn studie in Arnhem ben ik gaan volleyballen bij een reguliere club, maar dat vond ik toen niet zo leuk. Ik was toen ook nog niet uit de kast. Ook ik ben lid geworden bij Keizer Karel en dat heeft me wel geholpen in mijn verdere ontwikkeling, van acceptatie en durven. Nu ben ik wat ouder en ervarener ben en sta ik sterker.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Pegasus leden?
Ton: Het is belangrijk dat jongeren zich veilig voelen binnen een club. Nu voel ik me veilig, toen ik jong was niet. Ik ervaar Pegasus als een club met een hoog acceptatie gehalte. Het zijn warme, open en geïnteresseerde mensen. Ik hoop dat inclusie binnen de club een vaste plaats krijgt. En ik zou het mooi vinden als de wedergeboorte van het Mariken toernooi gaat lukken. Samen met de andere clubs in Nijmegen: Aiolos, Vocasa, Heyendaal, Keizer Karel en Pegasus een mooi toernooi organiseren. Wat Keizer Karel betreft wel volgend jaar, na de EuroGames, want daar hebben we onze handen nu vol aan.

Adrie: Het is nodig en belangrijk om de komende jaren aandacht te blijven geven aan inclusie en dat te bestendigen. Dat moeten we zichtbaar blijven doen. En ik blijf het zeggen: denk na wat je vanuit emotie roept als je naast iemand in veld staat of aan de kant zit. Het kan veel kwetsender zijn dan je denkt! Ook al bedoel jij het niet letterlijk.

Ton en Adrie: Bedankt voor dit enorm toffe interview!

Delen: