DWF (Digitaal Wedstrijd Formulier)

Pegasus gebruikt de versie ‘resultaat invoeren’. Bij deze versie heb je alleen kort voor en na de wedstrijd internet nodig en werkt heel goed op een smartphone. De teams gebruiken hiervoor hun eigen smartphone.

 

Eenmalige voorbereiding voor aanvang seizoen door aanvoerder/contactpersoon)
De controle/aanpassing van het standaardteam doe je op dwf.volleybal.nl . Na het inloggen kies je rechtsboven naast je naam, voor teambeheer. Het standaardteam staat daar al ingevoerd. Controleer het standaardteam op rugnummers, rol (aanvoerder/libero/speler) en pas dit zo nodig aan. Het toevoegen/verwijderen van standaardspelers, coach of toevoegen overige vaste teamleden (regelmatige invaller) kan alleen door de wedstrijdsecretaris worden gedaan. Ontbreken er spelers van zijn deze mogelijk (nog) niet speelgerechtigd. Neem dan z.s.m. contact op met de ledenadministratie anders worden er wedstrijdpunten in mindering gebracht en een boete opgelegd.. 

 

Wat heb je bij de wedstrijd nodig voor DWF ‘resultaat invoeren’:

– Smartphone
– Nevobo wedstrijd-app (‘mijn competitie’)
– inloggegevens Nevobo (bij 1e keer inloggen kun je dit aanmaken met je relatienummer)

vereenvoudigd wedstrijdformulier (3e divisie en hoger). Het team is verplicht de formulieren tot einde van het seizoen zelf te bewaren.
– scoreformuliertje (promotieklasse en lager)

 

Voorbereiding team vóór de wedstrijd
Uiterlijk een uur voor de wedstrijd wordt het DWF door de Nevobo opengesteld. Het wedstrijdformulier kan dus vanaf dat moment al worden ingevuld.
1) zoek de wedstrijd op de Nevobo-app op. Bij wedstrijddetails staat in blauw ‘DFW wordt gebruikt’. Klik hierop en dan opent het DWF vanzelf (eerste gebruik app invoer inloggegevens!)
2) druk op ‘standaardteam ophalen’.
3) scrol naar beneden en pas het standaardteam aan via de knop ‘spelers beheren’.
Verwijder spelers (-) en/of voeg onderaan spelers toe (+) (zoek op naam, vul rugnummer in, en kies een rol (libero/aanvoerder of speler) en scrol naar boven en sla op.
Is een speler bijv. eenmalig aanvoerder/libero of ander rugnummer, dan pas je dit aan door op de spelersnaam te drukken, wijzig en sla op.
Note: alle aanpassingen die je hier doet, zijn dus alleen voor deze wedstrijd. Voor aanpassen standaardteam zie ‘eenmalige voorbereiding team’.
4) Sluit spelersbeheer af door naar boven te scrollen en ga via de knop linksboven ‘terug’ .
5) Vul begeleiding in (+), zoeken op naam en sla op.                                                                                                          Bij  teams vanaf 2e klasse senioren en lager en bij jeugdwedstrijden is een nevobonr niet vereist maar is een naam en id voldoende. Vul dan het veld van een ‘niet geregistreerde begeleider’ in.
6) als thuisspelend team voer je altijd een teller in bij ‘officials van deze wedstrijd’. Er moet een teller met relatienummer ingevoerd staan, dus vul hier desnoods de aanvoerder of willekeurige speler in.
Het invullen van het DWF voor het team is nu klaar en kan worden afgesloten.

 

DWF voor de scheidsrechter
Zoek de wedstrijd op de Nevobo-app op. Bij wedstrijddetails staat in blauw ‘DFW wordt gebruikt’. Als je hierop doorklikt dan opent het DWF vanzelf (wel eenmalige invoer inloggegevens!!)
1) registreer je bij ‘officials van deze wedstrijd’ (+), zoek op naam en sla op.
2) controleer of beide teams het DWF hebben ingevuld en vraag hen zo nodig dit alsnog te doen. De zaalwacht heeft als taak de tegenstander hiermee te helpen.
3) spelerspascontrole, vink hier ‘ID controle’ aan. Door op de teamnaam te drukken kun je switchen tussen de teams. Als je geen vinkje zet, mag er niet worden meegespeeld of maak een notitie bij veld opmerkingen!.
4) controleer begeleiding en vink ‘id controle’ aan.
5) controleer of de aanvoerder van Pegasus een teller heeft ingevoerd (bij ‘officials van deze wedstrijd’)
6) scrol naar beneden en sluit het DWF af door voor ‘resultaat invoeren’ te kiezen. Het invoerscherm voor de uitslag moet je zien. Verschijnt dit scherm niet, dan is het DWF nog niet compleet (let ook op id controle begeleiding of ontbrekende teller). Er mag na nu ook niets meer worden aangepast en tijdens de wedstrijd is geen internet meer nodig.

DWF voor de teller (promotieklasse en lager)
Vóór de wedstrijd noteert de teller alle rugnummers die op het DWF staan vermeld (in nummervolgorde) op een eenvoudig scoreformuliertje.
– zet eenmalig een vinkje bij de spelers die spelen, te beginnen bij de spelers die in de beginopstelling staan. Vervolgens moeten alle nieuw ingebrachte (wissel)spelers ook eenmalig aangevinkt worden. Check dit ook bij de start van een nieuwe set. Heeft iemand niet meegespeeld (m.u.v. libero), dan telt dit niet als een gespeelde wedstrijd. Dit is met name voor de invallers van belang.
– noteer de setstanden
– noteer gele en rode kaarten. Hier wel details noteren (set, setstand. kleur en wie de kaart krijgt)
De setstanden bij time-outs, wissels en beginopstellingen worden niet meer genoteerd. Time-outs wel bijhouden op telbord. Als de scheidsrechter dit wenst kunnen wissels wel worden bijgehouden, maar worden niet op het DWF geregistreerd.

 

Afronding DWF ná de wedstrijd
Na de wedstrijd is weer kort internet nodig op één smartphone
– voer de setstanden in
– verwijder vinkjes achter de spelers die niet zijn ‘uitgekomen’
– vul de toegekende straffen in (o.a. set, setstanden en veroorzaker)
– vul eventuele opmerkingen in
De aanvoerders en scheidsrechter controleren samen de ingevoerde gegevens en zetten een vinkje voor akkoord. Daarna druk je op op ‘uitslag versturen’ en wacht op bevestiging ‘correcte verzending’.
De vinkjes vervangen de handtekeningen dus let goed op de invoer; er wordt dus geen papieren formulier meer opgestuurd en/of standen doorgebeld.
De aanvoerder bewaart het scoreformuliertje totdat de uitslag op de site zichtbaar is (zit soms wat vertraging in). Twijfel je bij een uitwedstrijd over de gevolgde procedure, dan kun je een foto maken van het scoreformulier.                               Het vereenvoudigde wedstrijdformulier wordt niet opgestuurd maar moet door de 2e en 3e divisieteams zelf worden bewaard tot einde seizoen.

 

Zaalwacht en DWF
De zaalwacht helpt de teams zonodig bij het invullen van het DWF. De zaalwacht weet dus goed hoe het DWF werkt en gebruikt zijn persoonlijke inlog (de Nevobo kent geen verenigingsaccount). De zaalwacht heeft een tablet ter beschikking en deze wordt niet meegegeven naar de zaal.

 

Een keer oefenen met het DWF
De Nevobo heeft een handige demo gemaakt waar je met het DWF kunt oefenen.
Om het totaaloverzicht van het DWF goed te zien, kun je de demo het beste eerst eens uitproberen op een pc of tablet. De demo werkt uiteraard ook op de smartphone.
Meer informatie vind je op: //www.nevobo.nl/wedstrijdsport/zaalvolleybal/digitaal-wedstrijd-formulier/